Therapie


Visie

Ik ben experiëntieel systeemtherapeut, ofwel ervaringsgericht psychosociaal gestaltgezinstherapeut en traumatherapeut. Ik bekijk de problemen binnen een brede sociale context. Er is een wisselwerking tussen jou en je omgeving. De manier waarop je met jezelf omgaat in relatie tot je omgeving speelt een belangrijke rol in de gesprekken.

Tegelijk maken we gebruik van jouw en mijn ervaringen. Dat betekent dat ik samen met jou zonder oordeel niet alleen op zoek ga naar de oorzaak van het probleem, maar ook naar manieren zoek om je te leren ervaren wat je kunt doen om het probleem aan te pakken.

Mensen die een belangrijke rol in jouw leven hebben, kunnen je daar bij helpen. Relaties zijn hulptroepen, die je kunt inzetten bij het overwinnen van problemen.

 

Om de juiste methodiek te kunnen kiezen voor behandeling is een goed theoretisch kader noodzakelijk. Mijn kader is gebaseerd op de natuurlijke ontwikkeling van het brein en de persoonlijkheid. Elk ontwikkelingsniveau heeft andere ondersteuning nodig en heeft andere uitdagingen. Moeten we ons richting op stress-regulatie op het autonome niveau? Gevoelens en relaties op het limbisch niveau of mentale inzichten op het pre-frontale niveau?

Bovenstaand gedachtegoed, genaamd Neuro-affective ontwikkelingspsychologie,  is ontwikkeld door Marianne Bentzen en Susan Hart.

 

Werkwijze

Het eerste gesprek staat in het teken van kennismaken, maar we gaan ook meteen aan de slag. Ik breng de klachten en problemen in kaart en we kijken naar jouw kracht en mogelijkheden om te groeien, je te ontwikkelen.

De gesprekken zijn gericht op het opdoen van nieuwe ervaringen. We pakken ingesleten patronen aan.

 

Ervaringen uit het verleden, kunnen bij wat er NU gebeurt, meteen dat oude gevoel oproepen. Ze springen zo op de voorgrond. Het is doorgaans niet een gedachte, of een redenering, maar het is het lijf dat reageert. Emoties zijn altijd eerst lichamelijk voelbaar: misselijk zijn van angst, vlinders in je buik voelen. Lichaam een geest zijn onlosmakelijk verbonden. Het is half werk wanneer je je slechts op één deel richt.

Wanneer je het zo bekijkt, is het logisch dat wij mensen niet kunnen oordelen over elkaars beleving. Ik ken jouw achtergrond niet, dus weet niet waarom jíj doet wat je doet. In de Gestalt manier van werken, zoeken we samen naar wat belangrijk is in jouw achtergrond.  Zonder oordeel, met een open blik kijk ik naar wat er boven komt.

Ik ondersteun je in je eigen wijsheid ontdekken. Want als je weet wat je nodig hebt, vind je je weg. Deze wijsheid wordt het zelfhelend vermogen van de mens genoemd. Verder ga ik er vanuit dat elk mens zichzelf alleen in het contact met de ander kan leren kennen, ontdekken, groeien en ontwikkelen. Een belangrijk aspect is daarom dat ik als therapeut inbreng in het gesprek wat ik ervaar, in ons contact, in het hier en nu.

 


Samenwerking

Niet alleen is het fijn om collega's om me heen te hebben om mee samen te werken of soms te sparren. Deze collega's zijn ook de mensen met hun eigen expertise aan wie ik zo nu en dan doorverwijs: