In de praktijk bied ik behandeling van volwassenen met ernstige en aanhoudende vroegkinderlijke traumaproblematiek.
Ontwikkelingstrauma is een verzamelnaam voor klachten die het gevolg zijn van een traumatische of onveilige jeugd. Het komt veel voor dat een traumatische gebeurtenis in het volwassen leven, ook de onderliggende traumatische reacties of ervaringen oproepen uit de vroege jeugd. Dit is vaak een pijnlijke maar waardevolle gelegenheid om hier, misschien wel voor het eerst, een deel van te verwerken.
Veel mensen met ontwikkelingstrauma hebben baat bij een lichaamsgerichte vorm van traumaverwerking. De vroegere onveiligheid, angst of geweld liggen diep verankerd in het lichaam en de lichamelijk reacties. Daarom is het herstel van vertrouwen in het eigen lichaam en veilig-gevoeld contact met iemand anders een belangrijke stap in de ontwikkeling.
Ontwikkelingstrauma vraagt om een op de iedere persoon afgestemde behandeling, alleen lichaamsgerichte traumaverwerking is niet altijd voldoende; mindfulness, yoga, of andere therapievormen zijn vaak behulpzaam of noodzakelijk. Daarbij is het belangrijk om te beseffen dat we heel veel kunnen doen om onszelf te leren helpen.
Soms zijn gebeurtenissen te heftig, te veel geweest om ze goed op te kunnen vangen en heb je er terugkerend of blijvend last van. Wanneer stress als gevolg van trauma ontstaat en in het lijf blijft, kan het klachten geven op zowel fysiek, emotioneel als mentaal niveau.
Enkele voorbeelden van mogelijke gevolgen:
Enkele voorbeelden van overlevingsstrategieën zijn: