NARM - specialisatie voor ontwikkelingstrauma

NARM™: lichaamsgerichte specialisatie bij hechtings- en ontwikkelingstrauma

'Connection is our deepest longing and our biggest fear'

dr. laurence heller, grondlegger narm™

Op 15 februari 2024 start binnen BodyMind Opleidingen de klinische opleiding tot NARM™ practitioner. Deze kopstudie -of specialisatie boven op een therapeutische basisopleiding- geeft therapeuten vernieuwende mogelijkheden om met cliënten met complex trauma en ACE’s (Adverse Childhood Experiences) te werken.

 

Het NeuroAffectieve Relationele Model (NARM) is een geavanceerde manier van werken die je therapeutische vaardigheden en -houding uitbreidt.

Het is een integratieve benadering die ingaat op complexe ontwikkelingstrauma's en hechtingswonden. Het richt zich op het werken in het hier en nu om de samenhang tussen biologische en psychologische ontwikkeling te onderzoeken, waarbij de nadruk ligt op hoe vroege ervaringen van vervreemding en afwijzing kunnen leiden tot adaptieve overlevingsstrategieën die iemands identiteit, emoties, fysiologie, gedrag en relaties vervormen. Het doel van NARM-therapie is het vergroten van zelfbewustzijn, zelfregulatie en verbindingsvermogen door middel van lichaamsgerichte mindfulness en een ‘strength-based’, onderzoekend proces.

 

Wat zich aandient in het moment

Omdat het een fenomenologische methode is, kijk je als therapeut met nieuwsgierigheid naar wat er in het hier-en-nu opkomt. Samen ontvouw je met de cliënt stap voor stap dat wat zich aandient. Als therapeut blijf je daarin met oprechte aandacht en vanuit self-inquiry aanwezig, en blijf je op het proces vertrouwen. Immers, dat wat onaf is uit het verleden dient zich bij de cliënt vanzelf weer aan in het hier en nu. Dit sluit aan bij de visie dat trauma niet is wát ons is overkomen, maar dat wat er binnenin ons gebeurt, als resultaat van wat ons is overkomen. Het zijn tenslotte de destijds (levensreddende) adaptaties die we met ons meedragen tot ver in ons volwassen leven.

 

Geschreven door Rudolphine Backer en Linda Riemsdijk,

beiden al meerdere jaren assistent bij de NARM™ opleiding in verschillende landen

 

Een persoonlijke noot

Linda: 'NARM heeft mij enorm geholpen mezelf toe te staan om in de rol van therapeut bovenal mens te blijven. Met name door al het persoonlijke werk dat samengaat met het doen van de opleiding, heb ik de lagen kunnen afpellen die me weerhielden echt in contact met mezelf en de ander te kunnen zijn. Het werk met cliënten werd hierdoor makkelijker en vrijer. Ik mag de ander ontmoeten vanuit een niet-weten en we onderzoeken samen wat er in de weg staat van herstel.'

 

Rudolphine: 'Door NARM ben ik mij sterker gaan voelen; juist doordat ik mijn kwetsbaarheid meer toe kan staan. Ik kan nu mezelf zijn. Het contact met de cliënt is leidend en het model geeft me een heldere oriëntatie in het proces. Ik werk al jaren lichaamsgericht, maar bij NARM heb ik het gevoel dat kwartjes echt ‘vallen’. Ik werk met veel meer plezier en met veel minder inspanning.'

 

"De eerstvolgende NARM start op 15 februari 2024. Deelnemers die zich voor 1 december aanmelden krijgen 200 euro korting op het trainingstarief van € 4150,—" Klik voor meer informatie, inschrijven en de toelatingseisen op de link.